David Timiș – A global citizen

Ești o persoană globală, David! Nu ești făcut să stai într-un singur loc.” Acestea sunt vorbele pe care David le auzea de la mama lui încă de când era mic. Născut în Târgu Mureș, însă având exemplul tatălui care plecase în SUA și Canada la muncă, ideea de a zbura din cuib l-a tentat pe David încă dinainte să descopere ce își dorește să facă în viață.

10735707_10205711015074364_108176300_n

În 2010, mama lui David avea să-și ia la revedere de la fiul ei, care avea să-și petreacă următorii 4 ani din viață atât pe continent, cât și în afara lui. Pentru a face tranziția mai ușoară, motivează el, plănuia să plece împreună cu unul dintre prietenii săi cei mai buni din aceea perioadă.

Cu un background în stiințe sociale, David a aplicat la universități în Suedia, Danemarca, Olanda și UK; un total de 10 universități, cu procese de aplicare, deadline-uri și cerințe diferite.

Spre surprinderea mea, am intrat la toate cele 10 universități la care aplicasem, așa că am avut de unde alege. Profilul pentru care aplicasem era unul vag, cred eu: Studii Europene și Limbi Moderne, un fel de Relații Internaționale la noi.”

Prietenul său a avut o paletă mai restrânsă de unde a putut alege, astfel că i-a spus lui Andu (porecla lui David din copilărie și modul în care îl alintă și acum prietenii mai apropiați) – „Du-te unde crezi că e mai bine pentru tine; nu lua decizia bazându-te pe opțiunile mele.”

Un moment înduioșător, îl descrie David. Eu l-aș descrie altfel. E interesant cum la 18 ani ai o decizie destul de mare de luat: plec singur sau împreună cu cel mai bun prieten. Sunt curioasă câți adolescenți ar fi ales drumul independent. Nu mulți, cred.

David însă, a ales Universitatea din Glasgow, Scoția, unde avea câteva cunoștințe care să-l întâmpine atunci când avea sa ajungă acolo și care era de altfel cea mai bună dintre cele 10 universități.

Culmea, în cei 4 ani petrecuți în Marea Britanie nu m-am văzut deloc cu amicul meu, care a decis să meargă în Southampton (la 700 de kilometrii față de Glasgow),  pentru a studia ingineria mecanică.

Facultatea din Glasgow nu avea programul de Studii Europene pe care vroia David să se specializeze, ci ceva și mai vag – General Humanities.

Sistemul Scoțian este unul foarte flexibil, în care ai libertatea de a-ți alege cursurile, iar acest model diferă față de cel din Anglia. Te decizi la fața locului cu adviser-ul ceea ce vrei să studiezi. Practic am plecat fără să știu exact ce voi studia, insă știam că am ales cea mai bună facultate pentru mine.”

Am decis să studiez în primul an Limba Germană, Business-ul și Istoria Artei. Sistemul este gândit în felul următor: studiezi 4 ani, în care ai 3 materii care se pot schimba în funcție de preferințele tale. În al 2-lea an am ales tot Business-ul, fiindcă știam că aceasta va fi diploma mea de licență intr-un final, Limba Franceză și Filozofia.”

În al 3-lea an, David a plecat în Strasbourg, Franța. O mișcare pe care o descrie ca fiind strategică, datorită proximității pe care dorea să o păstreze față de familie, dar și fiindcă dorea să-și exerseze cunoștințele de limbă germană și franceză, astfel alegând un oraș bilingv, locul perfect unde putea să-și pună în practică abilitățile lingvistice. A lucrat ca și Student Ambassador pentru EM Strasbourg, facultatea aleasă de el, rol care i-a permis sa călătorească în toată Franța și nu numai, pentru a reprezenta interesele facultății. De asemenea, David a organizat excursii și event-uri la nivel regional pentru comunitatea de studenți Erasmus din Strasbourg, care era printre cele mai mari din țară. Astfel verile lui au fost mereu ocupate și călătoriile înapoi acasă deveneau din ce în ce mai rare.

Față de Scoția unde am studiat materii foarte generale, în Franța am avut oportunitatea de a alege materii mai nișate: Teatru și Limbaj Verbal, Arta Influențării, Marketing-ul Vinului și chiar un curs de Degustat Vinuri; cursuri special concepute pentru studenții aflați în exchange.”

Fiind o fire sociabilă care leagă relații de prietenie foarte ușor cu oamenii, în cel de-al doilea semestru petrecut în Franța efortul depus făcând networking a fost răsplătit cu o ofertă de nerefuzat.

O prietenă din Brazilia, studentă și ea în Strasbourg, i-a făcut legătura cu o persoană care căuta un baby sitter și norocul a făcut ca persoana respectivă, să fie Director de HR la Consiliul Europei. Aceasta i-a propus să-și depună CV-ul pentru un internship în cadrul instituției, iar în speranța că „cineva poate mă va contacta cândva”, David a trimis rapid o aplicație.

Printr-o altă coincidență fericită, ajunge să bea o bere cu persoana pe biroul căreia ajunsese aplicația sa. Astfel, după doar 2 zile de la acea întâlnire, David avea aranjat un interviu la Consiliul Europei cu directorul departamentului care se ocupă cu lupta împotriva consumului și traficului de droguri pentru un internship în PR și Comunicare Digitală, interviu peste care avea să treacă cu brio.

După Consiliul Europei a venit un job în Scoția pentru un start-up, See-J Consulting care oferea servicii de consultanță profesională companiilor de dimensiuni mici și medii (SMEs), care însă a fost întrerupt brusc datorită unei burse primite din partea Guvernului Britanic pentru a pleca în India.

Plecarea în India era un vis pe care îl avea de mic, susținut și de bunica sa, care este ghid turistic de profesie și care a fost în India pe când David era prea tânăr să o însoțească.

10846871_10205711026114640_1787355249_n

A fost în Mumbai și New Delhi, unde a studiat la una dintre cele mai prestigioase facultăți de business din India, a lucrat 2 săptămâni într-o organizație care se ocupa cu organizarea celui mai mare târg de artă din sud-estul Asiei, iar restul timpului a călătorit pentru a cunoaște mai bine cultura și oamenii.

A fost o experiență fantastică, care mi-a deschis foarte mult orizonturile.”

În anul 4, David a organizat primul TEDx în cadrul Universității din Glasgow și a fost de asemenea Ambasador Prezi, proiecte în care și-a demostrat atât abilitățile de lider cât și cele de team-player.

10850434_10205711018914460_613472489_n

Pentru TEDx a lucrat ca și Speaker Coordinator, făcând parte dintr-o echipă de 8 studenți motivați care formau comitetul executiv al TEDx University of Glasgow, pe când pentru Prezi a avut rolul principal, acela de Brand Ambasador. Prima provocare primită de la cei de la Prezi a fost să creeze o prezentare a facultății sale pentru noii studenți care înceapeau anul academic. Împreună cu o echipă de oameni pasionați, recrutați special pentru acest challenge, David a reușit să creeze o prezentare care a acumulat în mai puțin de o lună peste 60.000 de vizualizări, fiind desemnată de cei de la Prezi drept cea mai populară prezentare din Europa pe luna respectivă.

Ca și Speaker Coordinator pentru TEDx University of Glasgow, David a recrutat și pregătit 10 speakeri de top pentru event și a fost de asemenea gazda evenimentului de lansare, când a avut ocazia să vorbească în fața a 400 de oameni.

Chiar înainte de absolvire, având o experiență vastă de activități extracuriculare, David a decis sa aplice pentru unul dintre cele mai cunoscute concursuri universitare la nivel național din UK, Undergraduate of The Year, la categoria Future Business Leader of The Year. La acest concurs i-au anual parte studenții de top din UK, iar David a reușit performanța de a ajunge între primii 10, premiul cel mare fiind un internship la MARS. Deși inițial se părea că șansele lui sunt limitate, dat fiind nivelul ridicat al celorlalți contracandidați, datorită abilităților sale de networking și comunicare, David a reușit să obțină un loc în programul de internship al celor de la MARS.

Un moment pe care nu îl va uita este acela când a fost desemnat cel mai premiat student de la University of Glasgow în anul 2014 și nu în ultimul rând, șef de promoție al programului de business pe care l-a absolvit.

După 2 săptămâni petrecute ca și intern la MARS, în Inbox i se ivește o altă oportunitate foarte tentantă: o bursă completă în China pentru a învăța limba Mandarina și a descoperi cultura chineză. Zis și făcut! A petrecut în China 3 săptămâni , apoi s-a întors în UK pentru a încheia aventura la MARS.

10872222_10205711057115415_735011725_n

După 4 ani petrecuți departe de casă, David a decis să se întoarcă în vacanță în România pentru a-și pune ordine în gânduri și a petrece puțin timp cu familia.

Planul inițial nu era să-și găsească un job în țară, dar după participarea la Living Library Event, evenimentul nostru de carieră din octombrie, David a decis să accepte oferta grupului L’Oréal de a deveni noul lor Trade Marketing Trainee.

10410906_731608960253236_8690720135915962276_n

În final, mama lui avea dreptate. Ca persoană globală, David a călătorit, a cunoscut și a inspirat oameni, lăsându-se purtat de ambiția frumoasă care îl caracterizează.

Ești un povestitor extraordinar și mi-a făcut plăcere să te ascult! Fiind un networker veritabil, David mi-a lăsat LinkedIn-ul lui în cazul în care vrei să-l cunoști. Un mesaj nu strică, mai ales dacă vrei să te pierzi prin povești frumoase.

Nu înceta să te aventurezi în lume!