România ca destinație profesională – Ce opțiuni ai aici?

Atunci când iei în considerare România ca destinaţie profesională, e foarte important ai în vedere piaţa muncii, domeniile în care se angajează şi cum se pliază ele pe competenţele pe care le-ai acumulat. Aşadar, noi îţi prezentăm care sunt domeniile şi industriile care au nevoie de forţă de muncă în momentul actual, cum se prezintă piaţa în anii următori, ce oportunităţi ai în România în funcţie de nivelul tău de experienţă şi cum se derulează procesul de recrutare în companiile multinaţionale.

harta
Cele mai bine plătite joburi din România în 2015 au fost cele în domeniile:

 • inginerie și producţie;
 • servicii financiare și bancare;
 • contabilitate și asigurări;
 • IT;
 • Marketing și Vânzări, cu precădere în FMCG;
 • SSC (shared service center) şi BPO (business process outsourcing), fapt datorat transferului forţei de muncă spre Europa de Est de către companii pentru a reduce costurile.

 

În următorii ani, cele mai căutate industrii sunt cele din sfera ingineriei, IT, contabilităţii, profesii şi meserii tradiţionale din sectorul medical, educaţie şi agricultură. De menţionat pe viitor în zona IT se va merge pe specializări din ce în ce mai nişate şi se vor caută specialişti în PHP, urmare a boom-ului în limbajul de programare Java de acum 3 ani.

 

Global, meseriile viitorului se învârt tot în zona IT cu precădere:

 • hacker etic, job menit pentru a depista eventualele probleme din cadrul sistemului de securitate;
 • front-end developer;
 • statistician;
 • chimist alimentar, care va lucra cu tehnologii noi (ex. 3D) pentru a crea produse revoluţionare;
 • epidemiolog.

 

Oportunităţile din România

În ceea ce priveşte oportunităţile din România, le-am putea cataloga în felul următor: internship, placement, programe de trainee, job part/full-time.

Oportunităţi de internship

În general internshipurile au o perioada determinată de fie 3 luni (în general vara) sau 6 luni. De exemplu, programele celor de la CocaCola HBC România sau P&G au scopul de a te familiariza cu cultura organizaţională a companiei şi cu anumite procese, în funcţie de departamentul în care oportunitatea e oferită.

Oportunităţi de placement

În România oportunităţile de placement nu sunt foarte populare precum sunt în UK. Opţiunea cea mai sigură este de a opta pentru un job full-time pe o perioada determinată de 1 an.

Programe de Trainee

Programele de Trainee oferă oportunităţi pentru tineri fără experienţă sau cu experienţă limitată de maxim 1 an. În funcţie de tipul programului pentru care aplici şi de companie, programul este construit de-aşa natură încât te poate roţi în mai multe departamente şi în diferite domenii pentru a te familiariza cu procesele care contribuie la buna funcţionare a organizaţiei. Programele de trainee sunt programe de învăţare accelerată între 1 an şi 2 ani (cu aproximaţie). Vei avea la dispoziţie un mentor care te va ghida de-a lungul întregului proces şi care îţi va oferi feedback constant. Programele de trainee îţi oferă multă responsabilitate, iar pentru ele funcţionează asemeni unui job full-time, îţi vei dezvolta competenţele atât pe partea de soft skills, cât şi de hard skills.

În cadrul acestor tipuri de programe vei avea parte de traininguri specializate, care te pregătesc, odată cu terminarea programului, pentru poziţii de conducere. Ai parte de evaluări periodice la fiecare 6 luni, 1 an şi la sfârşitul programului (de regulă). Vei fi evaluat în funcţie de performanţă şi de obiectivele pe care trebuie le atingi şi vei fi analizat în funcţie de performanţă şi de potenţial.

Joburi part/full-time

Joburile propriu-zise se adresează în general celor care au deja experienţă, dobândită fie prin joburi anterioare, internshipuri, activităţi de voluntariat. Prin procesul de recrutare vom trece în detaliu puţin mai jos. Pe scurt, candidaţii vor fi evaluaţi prin prisma unor paneluri sau assessment centers iar de acolo vor primi întrebări specifice al căror scop este ca angajatorul vadă dacă e persoana potrivită pentru job sau nu.

Înainte de a povesti despre procesul de selecţie, e important delimităm nivelul de experienţă, mai ales diferenţele sunt vizibile din punctul de vedere al unui recruiter atunci când intervievează un candidat pentru o poziţie de junior vs. un candidat cu 10 ani experienţă.

 • Junior: recruiterii se axează mai mult pe partea de soft skills; caută anumite aptitudini şi calităţi pe care candidatul e necesar le bifeze, fie vorbim despre consistență în acţiuni, dorinţa de a învăţa şi de a evolua, seriozitate, team-player etc.
 • Middle & Senior: aici procesele de recrutare sunt mult mai targetate, în sensul recruiterii caută anumite competenţe tehnice sau de management.

Am ales discutăm despre derularea procesului de selecţie dintr-o companie multinaţională întrucât e mai complex decât în cazul unei companii mici sau medii. Deşi anumiţi paşi pot lipsi sau anumite aspecte se pot inversa, criteriile şi procesul de selecţie e standardizat, iar diferenţele sunt minore.

 • Screening. Aici e punctul în care informaţia din CV-ul tău trebuie fie vizibilă şi concisă. Pune-ţi întrebarea “Ce pot face pentru ca CV-ul meu iasă în evidenţă?”. De exemplu, dacă aplici pentru un job în marketing, scoate în evidenţă internshipurile, experienţa şi skillurile pe care le-ai acumulat şi care te pot recomanda pentru un job în domeniu. Mai mult, dacă nu ai experienţa unui job anterior, e important te axezi pe acţiuni de voluntariat.
 • Interviul telefonic (15 – 20 minute). Dacă jobul pentru care aplici necesită cunoaşterea unui anumite limbi străine, competenţele respective îţi vor fi testate în cadrul apelului. E important îţi notezi câteva informaţii despre companiile şi joburile la care ai aplicat ca apelul recruiterului nu te ia pe nepregătite. Rolul interviului telefonic este de a avea un prim contact cu recruiterul, iar acesta te cunoască. Dacă totuşi apelul te ia pe nepregătite, explică-i recruiterului situaţia şi revino cu un telefon puţin mai târziu.
 • Testări. Anumite companii, de exemplu Vodafone sau P&G, susţin diferite teste pentru a afla modul în care candidaţii gândesc şi modul în care acţionează atunci când se află sub presiune. Testele sunt de genul celor GMAT, logică matematică, logică analitică sau chiar teste de personalitate. Cel mai important e rămâi calm şi citeşti cu atenţie taskurile.
 • Assessment center, în cadrul căruia participă 10 – 20 de oameni în funcţie de fiecare companie în parte. Printre situaţiile care pot avea loc sunt cele în care fie lucrezi singur pe un task definit sau alături de-o echipă în care îţi sunt testate abilităţile de interacţiune. Rolul assesment centerului este de a-ţi pune în evidenţă capacitatea de leadership, teamwork, atenţie la detalii, argumentare, capacitatea de a veni cu idei.
 • Interviul cu recruiterul are loc cu cei din departamentul de HR. Ei vor caută vadă dacă profilul tău se potriveşte cu cel al candidatul pe care ei îl caută. Veţi discuta despre alegerile profesionale, pasiunea pentru domeniu, de ce alegi compania respectivă, ce poţi aduce tu companiei. E de datoria HR-ului găsească persoane potrivite pentru companie.
 • Interviul cu managerul; de regulă e ultimul interviu în cadrul căruia vei avea parte de întrebări specifice, legate de poziţia pe care o vei ocupa.

De regulă, procesul de recrutare se termină aici. Candidatul trebuie fie validat de 2 manageri (mai ales dacă se roteşte dintr-un departament în altul).  Ce e important de menţionat este faptul , mai ales pentru poziţiile de junior/entry-level accentul se pune pe competenţele pe care le-ai dobândit şi nu atât de mult pe facultatea pe care ai terminat-o.

Salarizare

Deşi în UK ştii de la început care e nivelul salarial, în România lucrurile nu stau tocmai aşa. În cadrul interviului cu cei de la HR stabileşti un minim salarial sub care nu ești dispus să cobori. Dacă în urma interviului cu managerul eşti acceptat, atunci vei primi pe mail informaţiile salariale. În general salariul nu se negociază.

Pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitate, eu îţi recomand îţi arunci un ochi peste comparaţia dintre câteva oraşe din UK (Londra, Manchester, Coventry) sau ţara în care te afli acum cu Bucureştiul şi Clujul, cel din urmă deţinând cea mai mare densitate de oameni care lucrează în IT. Platforma care îți oferă aceste informații poate fi accesată aici.

Noi am ales facem o comparaţie între Bucureşti şi Londra, în care am evidenţiat aspecte esenţiale pe care trebuie le ai în vedere atunci când alegi locuieşti şi lucrezi în unul din cele două oraşe: costul chiriei, costurile utilităţilor, costul unei cine în oraş, costurile de transport etc.

poza1 poza2 poza3 poza4Vrei să afli mai multe despre piaţa muncii din România? Intră în contact cu unul din consilierii noştri care-ţi vor prezenţa informaţii personalizate despre domeniile şi industriile tale de interes. Scrie-ne pe hello@reviro.ro, iar noi își vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.