Simona Lucaci

Momentul acela în care ai încheiat o discuție telefonică și îți spui, oftând parcă, cât de mult îți place slujba ta.

Un astfel de moment a fost după ce am vorbit cu Simona, o tânără frumos de încăpătânată și hotărâtă care a străbătut mări și țări (la propriu și la figurat) pentru un MBA în China.IMG_6649

Îmi povestește în timp ce merge pe stradă cum a terminat “ca un copil cuminte și conștiincios Facultatea de Stiinte Economice, Specializarea Finanțe – Bănci din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galați, ca șefă de promoție”, urmând apoi un Masterat, tot în Galați, în Management financiar-bancar.

Fila profesională debutează cu episodul BCR, loc în care a învățat cum merg lucrurile în practică în sistemul bancar. De aici a aplicat pentru un program de internship în cadrul băncii denumit pe atunci Erste Group Junior Trainee Programme – care a constat într-un an cu plecări internaționale în toate țările unde banca-mama are reprezentanțe (Austria, Cehia, Ucraina, Croația, Slovacia, Ungaria) și astfel Simona îmbarcă spre prima ei aventură cu destinații multiple, unde a participat la training-uri și diverse programe de învățare. Acest program avea 3 piloni – job-rotations în cadrul băncii locale (BCR – în toate departamentele care interacționau cu Direcția IMM și Sector Public), partea de cursuri cu specialiștii  Erste Group și cu profesorii de la Universitatea din Viena (axate pe Corporate Finance, Contabilitate și Risc Management) și al 3-lea pilon – gestionarea și implementarea unui proiect (inclusiv faza de cercetare) la nivel de Grup Erste.

Participarea la o săptămână de leadership autentic la Poiana Brașov, în cadrul Leadership School, proiect inițiat de Fundația Leaders, a făcut ca în mintea ei să încolțească ideea urmării cursurilor unui MBA.

Întâmplarea a făcut ca în toamna anului 2011 să se țină târgul de MBA-uri (World Tour MBAs) la București,așa că s-a dus să se intereseze de niște programe finanțate pentru a pleca să studieze în străinătate. În decembrie a primit un e-mail de la ESEUNE, o scoala de business din Bilbao, Spania, care derula un Program de MBA, neobișnuit de interesant, în colaborare cu NCUT (North China University of Technology), universitate de prestigiu din Beijing, China, în care i s-a propus un program de MBA desfășurat în totalitate în China (Beijing, Shanghai, Hong Kong, Tianjin) dar și cu plecări internaționale în India (New Delhi, Pune, Mumbai, Bangalore) și în Rusia (Moscova), tocmai datorită accentului pus pe piețele emergente și administrarea afacerilor pe aceste piețe în general și în China în special. Din păcate însă, situația financiară nu permitea susținerea costurilor acestui MBA, și de aceea, a fost nevoită să spună în primă fază nu.10270_526076310740242_1434243168_n

Cumva totul se întâmplă pentru un motiv. Prin primăvara anului 2012,  Nuria Celorio, directoarea GEMMBA (Global Emerging Markets MBA) i-a propus sa aplice pentru singura bursa pe care ESEUNE o oferea potențialilor studenți din România, Bulgaria și Portugalia, bursă ce consta într-o reducere a costurilor de studiu de la € 40,000 la € 12,000, reducere subvenționata de UE și de compania chineză în cadrul căreia ar fi fost desfășurat un internship plătit. (in cazul Simonei a fost vorba de HTIBI – High Tech International Business Incubator din Beijing).

După eseuri și interviuri pe Skype, pe 12 iunie 2012,  Simona a fost anunțată că este norocoasa bursiera! Pentru ca atunci cand ești un om echilibrat și știi ceea ce vrei, poți îmbina toate planurile cu succes, Simona a întreprins toate demersurile necesare pentru ca pe data de  10 septembrie să aștepte emoționată lângă bagaj în Otopeni să se deschidă poarta de îmbarcare cu destinația Beijing.

Experiența a fost peste așteptări. Mediul multicultural în care s-a învârtit a făcut-o să-și lege prietenii solide peste tot în lume. În cadrul programului, au participat 20 de tineri din America Centrală și de Sud (Costa Rica, Mexic, Venezuela, Columbia, Panama, Peru), din China, din Africa (Zimbabwe), din Spania (Madrid, Bilbao) și din România.178216_553549351326271_1851762885_o

Programul a fost extrem de solicitant – 36 de săptămâni petrecute în Beijing, program structurat în ore de curs, în internshipul desfășurat în cadrul HTIBI și în pregătirea proiectului final (Global Action Project), 1 săptămână în Shanghai, 1 săptămână în Hong Kong, 2 săptămâni petrecute în India (parcurgând India de la Nord la Sud – New Dehli, Mumbai, Pune, Bangalore) și 2 săptămâni în Rusia (Moscova) – în cadrul Peoples’ Friendship University of Russia.

“Atunci când plec undeva nu îmi place să mă documentez despre locul cu pricina, ci prefer să-l descopăr odată ce am ajuns acolo, la pas.”

Beijing-ul și Shanghai-ul au impresionat-o cel mai mult. Zgârie nori, autostrăzi de la un capăt la altul, un sistem complex de metrou. Arhitectura urbană chineză, pe cât de complexă i s-a părut pe atât de aerisită și bine împărțită, lucru pe care nu l-a regăsit în India, spre exemplu.

“Sunt două culturi total diferite – nu poți compara India cu China, înseamnă să compari democrația dusă la extrem cu comunismul dus la extrem. India a reprezentat o provocare din punct de vedere al cutumelor țării, felului și condițiilor în care trăiesc oamenii și îndeosebi al siguranței atunci când te plimbi singură, ca femeie, pe stradă. După întoarcerea din India, am realizat cât de mult prețuiesc și iubesc România – suntem extrem de norocoși că avem o asemenea bijuterie de țară”.IMG_6012

În perioada în care a lucrat la HTIBI – Business Incubatorul din Beijing, unde activitățile cuprindeau monitorizarea si gestionarea intrării investitiilor străine în China și invers, încercându-se un match între cele două linii de afaceri, Simona a observat diferențe între cultura organizațională chineză și cea românească.

“Chinezii sunt foarte respectuoși, mai ales atunci cand vine vorba de superiori și mediul de business. În birou, atmosfera era mereu liniștită, colegii erau mereu cu nasul în laptop, își vedeau de treaba și cel mai des auzeam Ni Hao – Ni Hao atunci când se intersectau pe culoar. (cuvântul în mandarină pentru Bună).”

Cum te-a schimbat această experiență?

“Gândește-te în facultate la o tocilară care învață, învață și învață și vei avea imaginea mea din acei ani. Ce-i drept în ultimul an de facultate am plecat cu bursa Leonardo da Vinci în Malaga, Spania pentru 3 luni, timp în care a trebuit să-mi gestionez foarte bine finanțele, dar am avut totodată ocazia să văd pentru prima data o  altă lume și astfel mi s-a deschis apetitul de a călători. Acest lucru m-a ajutat enorm atunci când am plecat în China. Cumva am ajuns să apreciez ce este în jurul meu și nu numai ce aveam în față. Devii autodidact, descurcăreț, te orientezi mai bine în spațiu și ești mult mai comunicativ și deschis către a cunoaște oameni noi si culturi noi.”IMG_6979

Posibilitatea de a rămâne în China i-a trecut prin minte și recunoaște acest lucru, însă în România o aștepta cu nerăbdare logodnicul.

A fost greu cu diferența de fus orar de 5 h: “Mă puneam la somn la 12 și mă trezeam la 4 dimineața să putem vorbi înainte să adoarma el și dimineața când pleca el la birou, la mine era 12 ziua și ne tot scriam pe Viber, WhatsApp și Skype. Conexiunea de internet în China este foarte slabă așa că am avut destule momente neplăcute din acest punct de vedere, dar ce a fost greu a trecut.”

China va rămâne mereu în inima Simonei cu atât mai mult cu cât pe data de 4 mai 2013, la etajul 100 al celui mai înalt zgârie-nori (Shanghai World Financial Center) la acea vreme – a răspuns DA la cererea lui Costi în căsătorie.

Acum lucrează ca și Portfolio Manager la Libra Internet Bank, în București.

Ar mai fi foarte multe de povestit, foarte multe de spus, însă îndemnul Simonei către tineri rămâne mereu același – să ne păstrăm vie curiozitatea de a trăi și să ne conservăm nebunia de a visa lucruri care par imposibile la prima vedere – într-o bună zi, visul va deveni realitate.